DO YOU LIKE MY BLOG?

DNA


Bila dah bekerja 
sebagai pembantu peribadi 
kepada seorang Doktor..
 
Apa sahaja kes,
mestilah kami akan tahu. 
 
Yun pulak,
bekerja di bawah orang kuat 
dalam bidang FORENSIK.

Korang tahu tak hal-hal 
yang berkaitan dengan forensik nih?
haa.. malam ni, Yun nak share sikit
tentang apa itu DNA...

 



DNA merupakan molekul dalam sel asid nukleik utama 
yang terkandung di dalam kromosom.
Ia sangat unik dan penting kepada manusia serta organisma hidup.
 
 
DNA yang terbina daripada unit nukleotida 
terdiri daripada tiga juzuk utama iaitu 
deoksiribosa, fostat dan bes bernitrogen 
ibarat kad pengenalan diri
kerana tiada manusia mahupun organisma 
mempunyai DNA serupa di muka bumi ini
kecuali mereka adalah kembar seiras.


DNA juga amat penting dalam biologi manusia
kerana ia merupakan bahan menghasilkan gen 
yang membawa maklumat pewarisan.


Gen merupakan satu segmen pada rantaian DNA 
yang mengawal pembentukan protein tertentu 
sekali gus bertindak memberi bentuk kepada kromosom.
 

Tidak keterlaluan jika dikatakan DNA
ibarat seperti otak kepada semua sel 
kerana ia berkebolehan memberi arahan 
kepada sel-sel lain mengenai
tugas dan fungsi di dalam tubuh kita.
 
 
okeh! setakat itu dahulu.. 
tunggukan sambungannya di entry yang ke-2.



 Much love!! Wassalam..
 

Alhamdulillah, thank you for coming. ♥ Share if you like.

7 comments:

Cik Nathrah said...

hehehe! dah macam blaja biologi pulak bace entry ni :)

Srikandi Bonda said...

hahahehe.. boleh Yun bukak kelas bio la nanti yerk? ^_^

zacky ~786~ said...

wow.. menarik .~

Srikandi Bonda said...

tenkiu zacky.. :)

Misz Nuriz said...

bagus2..ilmu baru..:)

Parkir Data said...

Sangat berharap, semoga web ini menjadi web yang terdepan dalam menyajikan informasi yang mencerahkan

Salam Hangat dari kami mukena dan Pembicara Internet Marketing serta Parfum FM lalu Salam Hangat dari kami mukena dan waralaba fried chicken serta Parfum FM lalu toa

achmad yusron said...

Sangat berharap, blog website ini menampilkan informasi yang terus bermanfaat :) keep blogging...

salam dari Pen jual Parfum


 
This blog fully designed by THIS GIRL| Copyright© SRIKANDI BONDA